Folisec voorkomt stress op het blad in akkerbouwgewassen

Stress maakt de plant vatbaarder voor schade aan het blad

Als ik teeltjaar 2023 met een woord zou moeten beschrijven, dan is dat uitdagend. Het voorjaar extreem nat en vervolgens is er sinds begin mei amper neerslag gevallen. Gewassen hebben veel moeite om zich goed te ontwikkelen. In het begin groeiden de planten niet weg door de kou en nu is het juist droogte- en hitte stress dat uitdaging zorgt. Daarnaast zorgen de hoge temperaturen voor een snellere ontwikkeling van bladinsecten als luis en trips. Het voorkomen van stress is belangrijk om goede kwaliteitsproducten te telen.

Voorkom gewasreactie tijdens virus toepassing in aardappel

Loof sterk en groen houden is cruciaal in de pootgoedteelt om zo tot een goede opbrengst te komen. Een grote uitdaging in de teelt is virus, dat wordt voorkomen door onder andere olie in een teeltsysteem toe te passen. Olie is een effectief product, met als nadeel dat het onder warme omstandigheden gewasreactie kan geven. Door de reactie ondervindt het blad stress en zorgt dat voor groeiremming van de plant. Uit proeven blijkt dat door Folisec (L) samen met olie toe te passen stress op het aardappelblad verminderd wordt.

Virusproef aardappel 2022

Phytotox aardappel virus

Trips uitdaging in zwak gewas

De ontwikkeling van het blad/loof van gewassen, zoals ui, prei en kool loopt achter op vorig jaar. Dat maakt de gewassen vatbaar voor stress, zoals hitte en droogte. Daarnaast zijn de warme temperaturen waar we nu mee te maken hebben ideaal voor trips. Aantasting van trips in zwakke gewassen zorgt voor stilstand in de ontwikkeling van de plant. Door Folisec (L) en Stimuter (L) toe te passen vooraf en tijdens de bladinsecten (teler standaard) toepassing zorg je voor gezond en weerbaar blad/loof.

Weerbare plant met Folisec en Stimuter

Folisec (L) bevat verschillende kruidenextracten, waaronder walnoot extract, waarvan de ingrediënten leiden tot sterk en weerbaar blad/loof. Stimuter (L) bevat Chlorella Vulgaris. Chlorella wordt onder andere toegepast om de fotosynthese van de plant te ondersteunen, hitte- en droogtestress te voorkomen en het product zet aan tot de ontwikkeling van haarwortels. Daardoor kan eenvoudiger vocht en voedingstoffen uit de bodem opgenomen worden. Met als eind resultaat een hogere opbrengst als gevolg.

Pireco Advies Aardappel:

Folisec (L) 5 l/h* + Teler standaard luistoepassing. Interval 5 dagen tot sluiten gewas.
*Toepassen ca. 1 l/dag.

Folisec Aardappel

Pireco Advies Akkerbouwgewassen overig:

Folisec (L) 10 l/ha + Stimuter (L) 5 l/ha, Interval 7 dagen. Toepassen in bladinsecten schema teler standaard.

Folisec Akkerbouwgewas

Disclaimer:
Onze producten worden met de grootste zorg ter voldoening aan de hoogste eisen vervaardigd. Wij kunnen echter resultaten niet garanderen. Voorts kunnen wij geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor verlies, schade of andere nadelige gevolgen, welke direct of indirect kunnen voortvloeien uit het gebruik, het vervoer en/of het in voorraad hebben van dit middel.

Geschreven door jouw adviseur

Job Simmes

Job Simmes

Technisch adviseur akkerbouw & Marketing

j.simmes@pireco.nl

Besproken producten

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief waarin we je op de hoogte houden over nieuwe producten en de ervaringen van anderen. We zullen je niet wekelijks een mail sturen maar juist eens in de zoveel tijd.

Welke producten passen bij jou in het teeltsysteem?

Samen met jouw teeltadviseur denken we daar graag over mee.

Job Simmes

Job Simmes

Specialist op het gebied van akkerbouw. Ook marketing en communicatie is hem niet vreemd. Samen met zijn klanten met de poten in de klei, dan is Job tevreden.