Tercol volvelds over het gewas zorgt voor hoge kwaliteit nieuwe knollen

Minder afkeur en hogere opbrengst door betere kwaliteit knollen

Het telen van kwalitatief sterke knol is belangrijk om uiteindelijk een goed product te kunnen afleveren. Door kwaliteitsgebreken aan de knol wordt er tijdens het sorteren van de partij nog een percentage aan tarra bepaald. Tarra wordt onder andere bepaald op basis van vergroeiing aan de knol, rotte knollen of door dierlijke aantasting. Dierlijke aantasting kan knaagdierschade zijn of in een veel voorkomend geval vraatschade door ritnaalden.

Wanneer komt de ritnaald?

Het KNMI voorspelt de komende twee weken zon met geregeld neerslag. Vocht dat hard nodig is voor de ontwikkeling van de aardappels op het land. Het brengt echter ook een nadeel met zich mee. Vanaf half/eind juli komen ritnaalden naar boven toe om te eten. Ritnaalden bewegen makkelijker door de grond wanneer die vochtig is. Het voorspelde weer is ideaal voor de larven om de weg naar de nieuwe knollen te vinden. Tijdens twee momenten van de teelt zijn de ritnaalden rond de knol aanwezig. Dat is tijdens het poten en bij de nieuwe zetting rond eind juli.

Percentage tarra lager met Tercol (L)

Tijdens het poten is er de mogelijkheid om granulaten toe te passen en aan het einde van de teelt kan Tercol (L) ingezet worden. De biostimulant Tercol (L) vanaf eind juli toepassen zorgt ervoor de kwaliteit van de knol hoger blijft. Het percentage tarra wordt daardoor lager.

Tercol bevat kruidenextracten, waaronder pepermunt, en algen. Het product ondersteunt de weerbaarheid in de bodem en zorgt daardoor in de wortelzone voor een sterk herstellend vermogen. Stressfactoren die invloed hebben op de ontwikkeling van de wortels en knol van de plant komen daardoor minder snel tot uiting. Met minder afkeur van product als gevolg.

Proef 2022

In een in 2022 uitgevoerde proef door Vertify blijkt dat 3 x 10 l/ha nabehandeling met Tercol (L) voor 90% gezonde knollen zorgt. Dat is 20% hoger dan het onbehandelde object en 10 % hoger dan de teler standaard toepassing tijdens het poten.

Trial 2022 knol kwaliteit

Pireco advies:

–Tercol (L)* 10 l/ha starten eind juli, 3x interval 10 dagen.

*Voor een optimale toepassing is regen/beregenen na de toepassing essentieel om zo goed de aardappel rug in te komen.

Nabehandeling Tercol aardappel

Tercol is toepasbaar in alle akkerbouwgewassen, waaronder aardappel, suikerbiet, ui en wortelgewassen.

Disclaimer:
Onze producten worden met de grootste zorg ter voldoening aan de hoogste eisen vervaardigd. Wij kunnen echter resultaten niet garanderen. Voorts kunnen wij geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor verlies, schade of andere nadelige gevolgen, welke direct of indirect kunnen voortvloeien uit het gebruik, het vervoer en/of het in voorraad hebben van dit middel.

Geschreven door jouw adviseur

Job Simmes

Job Simmes

Technisch adviseur akkerbouw & Marketing

j.simmes@pireco.nl

Besproken producten

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief waarin we je op de hoogte houden over nieuwe producten en de ervaringen van anderen. We zullen je niet wekelijks een mail sturen maar juist eens in de zoveel tijd.

Welke producten passen bij jou in het teeltsysteem?

Samen met jouw teeltadviseur denken we daar graag over mee.

Job Simmes

Job Simmes

Specialist op het gebied van akkerbouw. Ook marketing en communicatie is hem niet vreemd. Samen met zijn klanten met de poten in de klei, dan is Job tevreden.