“Strakker wordt het niet”

Als de energieprijzen zakken, blijft Arjan deze strategie volgen

We zijn op bezoek bij Arjan Dukker van Dukker Chrysanten. De opa van Arjan is de kwekerij ooit gestart en nu heeft Arjan de dagelijkse leiding. Op 3,3 hectare worden, onder led, 9 rassen pluischrysanten geteeld.  

Samen met Sander Vermeer, technisch specialist biostimulanten en meststoffen bij Van Iperen, en Willem Piet van Pireco vertelt Arjan over de inzet van de biologische producten van Pireco. Door de hoge energieprijzen moest ook Arjan op zoek naar een alternatief voor stomen om de bodemkwaliteit te verbeteren. Een gezonde bodem zorgt voor een weerbare plant die beter bestand is tegen bijvoorbeeld aaltjes en onkruid. Arjan: “Ik was al geen grote fan van stomen. Naast het doden van de aaltjes en het onkruid, doodt stomen ook het nuttige bodemleven en dat is zonde”.

Sander Vermeer en Willem Piet opperden om Nemater en Stimuter te gebruiken van Pireco. Met de producten van Pireco had de technisch specialist reeds ervaring opgedaan bij enkele andere telers. Samen met Willem Piet werd een plan gemaakt voor een proef.

Er is gestart met een proef in één kap. In eerste instantie met Nemater in granulaatvorm. Dat gaf niet direct het gewenste resultaat. Arjan waardeert de betrokkenheid van Sander en Willem tijdens het proces enorm. Ze keken nauwlettend mee en waar nodig werden er alternatieven geopperd. Sander: “In overleg besloten we om Nemater in vloeibare vorm in te gaan zetten en aanvullend Stimuter te gebruiken. Dat gaf resultaat in de vorm van meer en stevigere wortels”. Een weerbaardere plant kan beter tegen stress en is in minder aantrekkelijk voor aaltjes. De stevigere wortels waren al snel zichtbaar. In de chrysantenteelt belangrijk; de teeltcyclus is kort en een goede start is cruciaal. Dan sta je 1-0 voor! Bij een minder goede wortelgroei gaat het sneller mis tijdens de teelt.

Willem Piet legt uit: “Kruiden, algen en zeewieren zijn de belangrijkste bestanddelen van Nemater en Stimuter. Stimuter heeft een groter aandeel algen en zeewier dan Nemater. Nemater zorgt vooral voor een sterkere, weerbare plant terwijl Stimuter zich meer focust op de wortels en abiotische stress vermindert”. Harde resultaten meten is bij de inzet van dit soort producten altijd lastiger dan bij de gangbare producten, maar we zien op de lange termijn een positief effect. Arjan: “We liepen zojuist een rondje door de kas en toen zagen we het verschil, ik zei tegen Sander en Willem: ‘Strakker wordt het niet’ ”.

Als de energieprijzen zakken, blijft Arjan deze strategie volgen. In de toekomst wil hij ook meer aandacht gaan besteden aan de inzet van biologie in de gewasbescherming. De eerste stap in het weerbaar telen is volgens hem gezet. Die basis is super belangrijk. Met een weerbare plant die beter bestand is tegen stress is er minder kans op aaltjes en andere plagen.

Elke teeltronde lijkt het weer iets beter te gaan. Arjan, Sander en Willem blijven met elkaar de aanpak optimaliseren.

Artikel geschreven door Van Iperen.

Geschreven door jouw adviseur

Willem Piet

Adviseur Vollegrondsgroenten & Glastuinbouw

w.piet@pireco.nl

Besproken producten

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief waarin we je op de hoogte houden over nieuwe producten en de ervaringen van anderen. We zullen je niet wekelijks een mail sturen maar juist eens in de zoveel tijd.

Welke producten passen bij jou in het teeltsysteem?

Samen met jouw teeltadviseur denken we daar graag over mee.

Job Simmes

Specialist op het gebied van akkerbouw. Ook marketing en communicatie is hem niet vreemd. Samen met zijn klanten met de poten in de klei, dan is Job tevreden.