Wim veel geluk en plezier met je pensioen!

Een denkwijze ver op zijn tijd vooruit

Afgelopen vrijdag 16 december is Wim van Garderen, oprichter van Pireco, met pensioen gegaan. Dit hebben wij samen met familie, vrienden, relaties en collega’s van Wim gevierd bij Restaurant de Pier 16 in Nagele. Een mooie avond om met elkaar de afgelopen 20 jaar Pireco door te spreken.

Van jongs af aan is Wim bezig met het alles wat groeit en bloeit. Zo begint hij als klein kind met het stekken van allerlei verschillende soorten planten, die hij vervolgens verkoopt aan familie en buurtgenoten. Dat is een opstapje geweest naar de boomkwekerij die hij jaren lang heeft gehad. In die boomkwekerij is ook de basis gelegd van zijn latere bedrijf Pireco.

In de kwekerij begon Wim te realiseren dat een aantal gewasbeschermingsmiddelen die hij vaak toepaste niet meer optimaal werkte. Door steeds meer in de planten en bodem te gaan verdiepen merkte hij dat de bodem steeds verder uit balans raakte. De vraag was hoe de bodem weer gezond te krijgen. De vraag die hij daarvoor stelde was; hoe gaat dat in de natuur?

Door terug te gaan naar de basis kwam hij erachter dat de natuur heel goed in staat is om zichzelf in balans te houden. Iets dat al gebeurd sinds het ontstaan van de aarde. Met die principes in het achterhoofd is Wim zijn teeltsysteem gaan aanpassen om zo weerbaar mogelijk te gaan telen. Na verloop van tijd ontdekte hij steeds meer synergiën tussen planten. In de praktijk merkte hij dat het toepassen van de verschillende plantextracten voor betere resultaten zorgde in de boomkwekerij.

“Een denkwijze ver voor op zijn tijd”

Uiteindelijk heeft dat ertoe geleidt dat Wim in 2004 Pireco Productie BV heeft opgericht. In eerste instantie gericht op de Sport & Golf, Boomkwekerij en Retail markt. Totdat hij op een beurs in contact komt met teeltadviseurs (Leo en Rob) van Profytodsd. Uiteindelijk zorgt dit moment ervoor dat Wim in de Akkerbouw- & Tuinbouwsector terecht komt.

Als pionier blijkt het een lastige markt, aangezien een groot deel van de sector nog heel traditioneel denkt. Iets dat nu 19 jaar later hard aan het veranderen is. Wim heeft de afgelopen jaren, die niet altijd makkelijk waren, volgehouden. Wat heeft geresulteerd in een mooi productenpakket en een goede basis voor bedrijf. Dit heeft ertoe geleid dat het aandelen pakket in 2017 is overgedragen aan Diachem S.P.A uit Italië. Om zo de geplande groei en ontwikkeling door te kunnen zetten.

Wij wensen Wim veel geluk en plezier met zijn pensioen! Vanaf 2023 zal Wim in een andere functie nog 2 dagen per week aan Pireco verbonden blijven.

Geschreven door jouw adviseur

Job Simmes

Technisch adviseur akkerbouw & Marketing

j.simmes@pireco.nl

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief waarin we je op de hoogte houden over nieuwe producten en de ervaringen van anderen. We zullen je niet wekelijks een mail sturen maar juist eens in de zoveel tijd.

Welke producten passen bij jou in het teeltsysteem?

Samen met jouw teeltadviseur denken we daar graag over mee.

Job Simmes

Specialist op het gebied van akkerbouw. Ook marketing en communicatie is hem niet vreemd. Samen met zijn klanten met de poten in de klei, dan is Job tevreden.